;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavaonice. Ukoliko nastavite korištenje prodavaonice, Vi prihvaćate uvijete korištenja. Više informacija

Art Deco - Savršen sklad luksuza i retro vibe u vašoj kupaonici

06. 11. 2023.

Art Deco - Savršen sklad luksuza i retro vibe u vašoj kupaonici

Primijetili smo kako se mnogima od vas svidio naš blog - Boho stil: Ljubav prema slobodi i šarenilu u kupaonici, zato nastavljamo u istom ritmu. Znaš li što je to Art Deco stil uređenja kupaonice? Uživaj u čitanju ovog teksta, i pronađi novu inspiraciju za renoviranje svoje kupaonice!



Ukoliko si ljubitelj otmjenog i istančanog stila, sigurno si čuo za čarobni svijet Art Deco dizajna interijera. A jesi li razmatrao ovaj fascinantan trend unijeti u svoju kupaonicu? Ovaj stil uređenja kupaonice ne samo da odiše luksuzom, već nosi i zanosnu notu retro elegancije koja može transformirati tvoj svakodnevni ritual kupanja u nešto potpuno veličanstveno.

U svijetu dizajna interijera, Art Deco se izdvaja svojom ljepotom i profinjenošću. Ovaj stil je stekao popularnost tokom 1920-ih i 1930-ih godina. Njegov uspon je bio odgovor na postindustrijsku revoluciju i promjenu u društvu. Nadahnut umjetnošću, tehnologijom i egzotičnim kulturama, proslavljao je luksuz i modernost. Danas, međutim, doživljava preporod, privlačeći pažnju onih koji cijene otmjenost i ekscentričnost. Njegova kombinacija geometrijskih oblika, ekskluzivnih materijala i bogatih boja nastavlja inspirirati moderne interijere, ističući se kao simbol sofisticiranosti i "vječne ljepote".

 

Kupaonske pločice u Art Deco stilu: Umjetnost na zidovima

 

Prepoznatljiv je po svom geometrijskom dizajnu, bogatim bojama, unikatnim materijalima i elegantnim detaljima. Odiše prefinjenošću koja se odražava kroz paletu boja, oblike, teksture i simetriju. Jedan od najvažnijih elemenata prilikom kreiranja kupaonice u ovom stilu su kupaonske pločice. One su kao moćne kompozicije koje ne samo da krase prostor, već ga i prožimaju gracioznošću, pretvarajući ga u pravo umjetničko remek-djelo. Kupaonske pločice često prikazuju prepoznatljive geometrijske uzorke, kombinirajući ih sa lux bojama, poput zlatne, crne, sive ili krem boje. Ove pločice su kao skupocjeni mozaik koji ne samo da ispunjava svoju funkciju, već i transformira tvoju kupaonicu u mjesto gdje se susreću funkcionalnost i umjetnost.

Kada govorimo o dizajnu kupaonice, ne možemo zaboraviti na retro kupaonsku opremu i namještaj. Kade na nogama, umivaonici sa autentičnim nogicama ili mješalice koje odišu starinskim šarmom – sve su to komadi koji unose duh prohujalih vremena, pritom ne gubeći na funkcionalnosti.

 

Art Deco: Sklad boja i detalja

 

Uređenje kupaonice u ovom stilu ističe se kroz prepoznatljivu paletu boja i detalja, kreirajući eleganciju i glamur unutar prostora. Karakteriziraju ga tamne i bogate nijanse, poput tamnog drva, zlata, crne, teget, breskve i jarkih crvenih tonova, Art Deco stvara duboke kontraste koji unose dramatičan estetski doživljaj u prostor.

Boje su ključne za stvaranje osjećaja ljepote i komfora u dizajnu interijera, dok su detalji dodatno naglašeni. Upotreba staklenih pločica, mramornih ili granitnih podova te geometrijskih uzoraka posebno ističe ljepotu ovog stila. Također, luksuzni detalji poput zlatnih slavina, ogledala ili lustera unose dozu šarma i suptilnosti u tvoju kupaonicu.

Art Deco stil u kupaonici ne samo da naglašava kombinaciju tamnih nijansi i bogatih detalja već oživljava prostor otmjenim elementima. Ova kombinacija boja i detalja odražava raskoš i profinjenost, čineći ga jedinstvenim i unikatnim.

 

Kakve boje su karakteristične za art deco stil?

 

  • Duboke nijanse: intenzivne boje poput tamnoplave, tamnocrvene, smaragdno zelene, tamnoljubičaste i zlatne
  • Metalik tonovi: Uz korištenje intenzivnih boja, često se koriste metalik tonovi poput zlata, bakra i srebra. Ovi tonovi dodaju sjaj i sofisticiranost, i mogu se vidjeti u detaljima poput namještaja, ukrasnih elemenata ili osvjetljenja.
  • Kontrastne kombinacije: Ovaj stil se često igra kontrastima korištenjem boja poput crne i bijele ili kombinacijom dubokih tonova s jarkim, živopisnim bojama.
  • Boja kao fokus: boje često imaju ključnu ulogu. One se koriste kako bi privukle pažnju i stvorile snažan estetski dojam, bilo da se radi o tapetama, namještaju ili dekorativnim detaljima.

 

Geometrija i simetrija

 

Geometrija i simetrija imaju jednu od glavnih uloga u definiranju Art Deco stila, pružajući prostoru karakterističan vizualni identitet. Ovi geometrijski obrasci, uključujući okrugle oblike, trapeze, kvadrate i precizne linije, ne samo što ističu simetriju, već donose i balans unutar interijera.

Ovakvi oblici jasno se ogledaju kroz dizajn pločica, ogledala i raspored ostalih kupaonskih elemenata. Detalji pločica često obiluju geometrijskim uzorcima, dok ogledala često prate simetrične forme. Simetrija nije samo estetski element, već pruža osjećaj reda i harmonije, kreirajući prepoznatljivi sklad u prostoru. Iako je simetrija česta, ponekad se koristi i asimetrija unutar simetričnih oblika, stvarajući zanimljive kontraste i dinamičnost. Nije neobično ni da se pri dizajnu uključuju stepenaste forme, što daje osjećaj dubine i dimenzije.

Zahvaljujući ovim geometrijskim elementima, interijeri postižu izuzetnu atraktivnost (što bi se reklo "prijaju oku"). Osim što predstavljaju estetski element, simetrija i geometrija pružaju osjećaj stabilnosti, reda i sofisticiranosti. Karakterističan sklad doprinosi prepoznatljivosti ovog stila, ističući simetriju kao ključni element postizanja elegancije i harmonije unutar prostora.

Kombinacija čistih linija i preciznih oblika čini art deco prepoznatljivim i inspirativnim stilom koji se i dalje koristi u dizajnu interijera i arhitekture. Često se koriste centralni fokusi simetričnih elemenata kako bi se stvorio naglašen i atraktivan izgled, bilo da se radi o simetriji u rasporedu namještaja ili ornamentima na zidovima.

 

  

Kako kreirati Art Deco kupaonicu

 

Činjenica jest da ovaj kupaonski dizajn interijera nije samo o prostoru za održavanje higijene. To je oaza stila i komfora koja odiše duhom prošlih vremena, spojena sa modernim komforom. Geometrijski oblici, luksuzne pločice i retro komadi namještaja čine ovaj stil jedinstvenim i fascinantnim. Evo nekoliko ključnih koraka kako da uneseš ovaj stil u svoju kupaonicu:

 

  • Materijali i detalji - Započni od materijala. Upotrijebi tamno drvo, kvalitetne mramorne površine ili pločice sa geometrijskim uzorcima. Dodaj zlatne ili bakrene detalje na slavinama, kvakama i ogledalima kako bi unio dozu glamura.
  • Boje koje transformiraju - Igraj se sa bojama - crna, zlatna, tamnoplava, breskva ili bordo su savršene nijanse za postizanje Art Deco stila. Možeš koristiti ove boje na zidovima, pločicama ili kroz dekorativne elemente poput zavjesa, ručnika i prostirki.
  • Geometrija i simetrija - Geometrijski oblici mogu biti primijenjeni kroz dizajn pločica, ogledala ili čak namještaja. Kvadrati, linije i asimetrični oblici mogu stvoriti vizualni sklad i eleganciju u prostoru.
  • Luksuzni dodaci - Dodaj jedinstvene dodatke poput kristalnih lustera, ogledala sa zlatnim okvirima ili pribora za kupaonicu od bakra kako bi  postigao taj raskošni izgled.

 

Kreiranje Art Deco kupaonice nije samo stvar postavljanja luksuznih pločica i retro komada namještaja. Važno je pronaći pravu ravnotežu između elemenata, kako bi se postigao harmoničan izgled. Dodavanje detalja poput zlatnih ili bakarnih dodataka, ogledala sa glamuroznim okvirom ili lampi koje odaju stari šarm, može biti onaj "šlag na tortu" koji će kompletno dovesti tvoju kupaonicu u sklad sa Art Deco estetikom.

Na kraju, prije nego što započneš sa kreiranjem Art Deco kupaonice, važno je prepoznati svoj osobni ukus i stil. Pronađi inspiraciju iz različitih izvora, kombiniraj boje i oblike koji ti najviše odgovaraju i uživaj u procesu istraživanja ovog bajkovitog stila.

Ukoliko imaš bilo kakva pitanja ili sugestije, slobodno nam piši na webshop.hr@enmongroup.com. Pogledaj naš webshop, možda baš pronađeš nešto što će te inspirirati pri stvaranju osobnog stila! Sretno, budi kreativan i maštovit!